Home » Nieuws » Aandacht voor Limburgs dialect met Käoke-Kokkerelle-Orkes

Aandacht voor Limburgs dialect met Käoke-Kokkerelle-Orkes

Aandacht voor Limburgs dialect met Käoke-Kokkerelle-Orkes

Troubadours van de Toekomst, initiatiefnemer van Jongk gelieërd, Good gedoan!, is een collectief van eigenzinnige liedjesmakers in het Limburgs. De troubadours willen graag de liefde voor ons dialect, en voor leedjes in ’t plat doorgeven aan nieuwe generaties. Dat doen ze onder andere met MIK Kinderopvang en Spelenderwijs én de kinderen die onze kinderopvang bezoeken. De troubadours en de kinderen maken samen liedjes in het dialect, over thema's die kinderen aanspreken. Het eerste liedje mét videoclip is klaar: Käoke-Kokkerelle-Orkes.

Over ‘Jongk gelieërd, good gedoan’

Taal is een belangrijk communicatiemiddel. Taal leert ons te spreken, maar leert ook waar we vandaan komen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in meertalige omgevingen opgroeien gemakkelijker op latere leeftijd andere talen leren. Muziek is een ideaal vervoersmiddel voor het leren en het onthouden van taal. Om taal op een creatieve en leerzame manier tot leven te laten komen, zijn liedjes een zeer bewezen en effectieve vorm om dit didactisch te doen. Taal en muziek worden daarom in de kinderopvang heel praktisch ingezet.
De kinderopvang staat voor ontwikkeling, het ontplooien van kansen en mogelijkheden. Voor nu en later. Kanskracht wordt dat genoemd bij MIK Kinderopvang, Spelenderwijs en MIK & PIW Groep.

Käoke-Kokkerelle-Orkes

Het liedje met videoclip is gelanceerd bij de start van de Kinderboekenweek, met dit jaar als thema 'Bij mij thuis'. De clip, te bekijken op YouTube, is opgenomen in de keuken van Alexandra de la Roij, locatiemanager kinderopvang én een van de drijvende krachten om het Limburgs dialect ook in de kinderopvang te behouden.

Jongk gelieërd, Good gedoan! is een productie van de Troubadours van de Toekomst i.s.m. MIK & PIW Groep. Het project wordt ondersteund door het Huis voor de Kunsten en de Provincie Limburg.

Terug naar overzicht