Home » Nieuws » Buitenspelen: meer dan alleen plezier

Buitenspelen: meer dan alleen plezier

Buitenspelen: meer dan alleen plezier

Uitgeput komt je kind ’s avonds met een glimlach van oor tot oor binnen. De hele dag is hij buiten geweest. Het stampen in de plassen heeft al gauw plaatsgemaakt voor het bouwen van een echte hut. En kijk eens wat hij daarin uiteindelijk allemaal verzameld heeft. De mooiste vondsten staan er in uitgestald. Buitenspelen; dat het gezond is voor je kind, dat wisten we natuurlijk allang. Maar waarom is dat precies? We leggen het je uit.

Door de jaren heen zijn er heel wat onderzoeken geweest naar de voordelen van het buitenspelen bij kinderen. Kinderen eten en slapen niet alleen beter wanneer ze regelmatig in de tuin of de natuur ravotten, ook blijkt dat kinderen die in een groene omgeving opgroeien minder vaak bij de huisarts komen. Daarnaast wordt het speelgedrag van de kinderen in de natuur gevarieerder en wordt de creativiteit vergroot. Net als dat het zorgt voor een sterker gebit en botten en een goede Vitamine D-opname. Geen wonder dus dat we bij MIK regelmatig met de kinderen eropuit trekken de natuur in of lekker samen op het plein activiteiten ondernemen.

Samen op avontuur

Maar er is meer! De motoriek van kinderen wordt verbeterd. Klauteren en klimmen, het bouwen van hutten, het rennen en ravotten met vriendjes; zonder een goede motoriek wordt dat een stuk lastiger. Maar ook vriendschappen voor het leven worden vaak buitenshuis gemaakt. Wanneer je kindje buiten de hort op gaat ontmoet het veel eerder leeftijdsgenootjes. Samen activiteiten bedenken betekent al gauw dat ze ook rekening met elkaar moeten houden, daarbij op hun beurt moeten wachten en dat ze sociale vaardigheden ontwikkelen.

Geen uitdaging te groot

Goede sociale contacten dragen bij aan het zelfvertrouwen van kinderen. Net als het buiten spelen in het algemeen. Grenzen worden eerder opgezocht, want buiten zijn er vaak veel meer dingen te ontdekken dan binnen. Naar de top van het klimrek klimmen? Balanceren op de rand van een zandbak? Er zijn maar weinig kinderen die de uitdaging niet aangaan.

Genoeg redenen om er dus samen met je kleintje op uit te trekken en wie weet ontdek jij ook nog wel nieuwe dingen die de natuur te bieden heeft.

Terug naar overzicht