Home » Nieuws » Complimentje? Zo gedaan!

Complimentje? Zo gedaan!

Complimentje? Zo gedaan!

Groot of klein, iedereen groeit van een compliment. Voor kinderen gaat dat helemaal op. ‘Goed zo, ga zo door.’ Kinderen worden zo op een positieve wijze gestimuleerd en het is goed voor de ontwikkeling. Mits je het op een goede manier doet natuurlijk. Want het ene compliment is het andere niet. Wat werkt wel en wat niet? Wij leggen het je uit.

#1 Maak het concreet

Hoe makkelijk het ook klinkt, met alleen ‘goed zo’ kom je er niet. Om je kind te stimuleren en echt wat te leren moet het compliment vooral duidelijk en helder zijn. Benoem exact wat je kind goed heeft gedaan en beloon dat. Ruimt je kind netjes zijn speelgoed op? Complimenteer hem of haar dan ook over het feit dat het kamertje nu zo mooi is opgeruimd. Houd het dus niet te vaag!

#2 Actie - reactie

Een compliment werkt pas echt zodra het ook direct volgt op dat wat je kind heeft gedaan. Je kind snapt zo meteen wat je bedoelt en zal de positieve reactie sneller associëren met zijn goede gedrag.

#3 Om van te leren

Teveel complimenten kunnen averechts werken. Wanneer een kind alleen maar hoort dat het zo goed en fantastisch is, dan kan het ook onzeker worden. ‘Stel dat ik het de volgende keer niet goed doe? Wat dan?’ Dat wil je voorkomen natuurlijk. Geef dus alleen complimentjes als je het ook echt meent en je kind er ook daadwerkelijk wat van kan leren.

#4 Fouten maken mag

Het is niet erg als iets niet lukt. Het gaat om de moeite die je kind ervoor heeft gedaan. Focus je daar op wanneer je een complimentje geeft. Je geeft je kind daarmee zelfvertrouwen en weet dat fouten maken niet erg is. Je kind wordt gestimuleerd om door te zetten en leert dat inspanning beloond wordt.

Terug naar overzicht