Home » Nieuws » De levenslessen die je kunt leren van je kind

De levenslessen die je kunt leren van je kind

De levenslessen die je kunt leren van je kind

Als ouder heb je de taak om je kind dingen te leren. Maar wist je dat je net zoveel van jouw kind kunt leren? Door regelmatig naar de wereld te kijken door de ogen van je kind, kun je waardevolle levenslessen opdoen. Kijk maar:

#1. Kinderen leven in het hier en nu

Hoe vaak ben jij in je hoofd bezig met je to-do lijst, de boodschappen of dat wasje dat nog aangezet moet worden? Kijk eens naar je kind: hij of zij kan minutenlang een mier volgen die over de tegels loopt. Of zich volledig focussen op de wolken die voorbij drijven. Een kind leeft in het hier en nu, iets wat wij volwassenen soms een beetje verleren.

#2. Kinderen zijn altijd eerlijk

Oké, kinderen zijn soms té eerlijk, maar ze spreken wel altijd de waarheid. Wij volwassenen willen nog weleens om de hete brei heen draaien of iets anders zeggen dan dat we eigenlijk bedoelen. Hoe fijn is het om net als je kind gewoon te zeggen waar het op staat, zonder om de zaken heen te draaien? Het is het proberen waard.

#3. Kinderen zijn nog verwonderd

De eerste sneeuwvlok. De zee. De geur van versgemaaid gras. Een vliegtuig dat overvliegt. Voor jou zijn dit hele vanzelfsprekende dingen, maar voor je kind is het allemaal mooi, bijzonder en nieuw. En gelijk heeft ‘ie: want hoe bijzonder is het eigenlijk dat een vliegtuig door de lucht vliegt? Ontdek hoe leuk het is om eens wat meer stil te staan bij de dingen die we als vanzelfsprekend ervaren.

#4. Kinderen zijn nieuwsgierig

‘Waarom is de lucht blauw?’. ‘Waarom blaft een hond?’. Kinderen zitten vol vragen en willen overal het antwoord op weten. Iets wat je als ouder soms vervelend kunt vinden, maar het kan je wél aan het denken zetten. Want door vragen te stellen krijg je soms ook hele verrassende antwoorden. Of leer je een ander beter kennen.

#5. Kinderen hebben altijd plezier

Knutselen, verstoppertje spelen, klimmen, rennen; kinderen kunnen onbezorgd plezier maken. Vaak gaat dit gepaard met uitbundig schaterlachen. Door vaker iets te doen wat je heel leuk vindt en hier ook intens van te genieten, is de kans groot dat jij ook weer eens écht in een deuk ligt. Of speel gewoon eens mee in het fantasiespel van je kind. Dat wasje kan morgen ook nog wel gedraaid worden.

Vertel eens: welke levenslessen heb jij van je kind geleerd?

Terug naar overzicht