Home » Nieuws » De zon schijnt! Bescherm je kind optimaal

De zon schijnt! Bescherm je kind optimaal

De zon schijnt! Bescherm je kind optimaal

Lekker buiten ravotten, in en om het water spelen, samen de natuur in. Wat is het heerlijk voor kinderen om in de zomer lekker de buitenlucht in te gaan. Maar pas wel op. De kinderhuid is gevoelig voor zonlicht. Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding is namelijk gebleken dat verbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker verdubbelt. Hoe bescherm je jouw kleintje zo optimaal mogelijk? Lees onze tips.

#1 Smeren, smeren, smeren

Een goede zonnebrandcrème, mét een hoge beschermingsfactor van minstens 30 én voorzien van uva en uvb, is essentieel. Het beste is om de kinderen direct ’s ochtends daarmee in te smeren en dit iedere twee uur te herhalen. Smeer jezelf en je kind(eren) zeker een half uur voordat je in de zon gaat in. Zo heeft de crème voldoende tijd om in de huid te trekken. Komt je kind uit het water? Smeer hem of haar direct daarna weer in. En wees vooral niet te zuinig met de crème!

Maar welke zonnebrandcrème is nu het meest geschikt voor kinderen? En kun je jouw kind ook insmeren met jouw zonnemiddel? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar met een kindervariant weet je zeker dat het met de bescherming goed zit. Zo hebben de middelen voor kinderen allemaal een hoge beschermingsfactor (meestal SPF 50+) én zijn ze meestal waterproof. Sommige middelen hebben naast een anti-zonnebrand voor kinderen, ook een anti-zand-functie: hiermee blijft zand minder plakken. Daarnaast zijn de crèmes voor kinderen uitgerust zonder parfum. En dat is maar goed ook, want dat kan voor kinderen schadelijk zijn. De parfumering kan zorgen voor een allergische reactie, maar ook een allergie op latere leeftijd ontwikkelen.  

#2 Uitgerust op pad

Kleding die geen uv-straling doorlaat beschermt de huid optimaal. Maar ook petjes en hoedjes helpen het hoofd en de nek van kinderen te beschermen. Net als dat een zonnebril met uv-werende glazen onmisbaar is. Gaat je kind het water in? Zwemmen met kleren aan helpt, maar denk bijvoorbeeld ook aan lange mouwen wanneer je kind buiten speelt. 

#3 Schaduw

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het schadelijkst. Het is dan ook beter om tijdens deze uren uit de zon te blijven. Zoek lekker de schaduw op, ga samen een boekje lezen onder de parasol of speel een spelletje op een kleedje onder een boom. Maar, vergeet niet, ook in de schaduw of bij bewolking is de zon schadelijk, dus blijf smeren, smeren, smeren... Geadviseerd wordt om kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden.

Bron: MIK kinderopvang/consumentenbond

Terug naar overzicht