Home » Nieuws » Hoe word je pedagogisch medewerker?

Hoe word je pedagogisch medewerker?

Hoe word je pedagogisch medewerker?

Het werken met kinderen, geen dag is hetzelfde. De ene keer zing je samen liedjes, speel je spelletjes of knutsel je de mooiste creaties. Terwijl je even later ervoor zorgt dat de kinderen voldoende eten en drinken, voordat ze even gaan rusten. Ook onderhoud je contact met de ouders. Kortom, als pedagogisch medewerker ben je zeker van een uitdagende en afwisselende baan. Maar welke stappen moet je ondernemen voordat je aan de slag kunt? Je leest het hier.

Tijdens de opleiding tot pedagogisch medewerker word je voorbereid op een loopbaan in een kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal of als gastouder. Maar met alleen het papiertje op zak kom je er niet. Naast dat je communicatief vaardig moet zijn, is het belangrijk dat je creatief bent, inlevingsvermogen hebt en zowel goed zelfstandig als in teamverband kunt werken. Daarnaast kun je je vast wel voorstellen dat je een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben. De ouders laten tenslotte hun kinderen bij je achter. Dat is nogal een stap. Ze moeten je dus blindelings kunnen vertrouwen.

Liefde voor kinderen

Kan je bij al deze competenties een vinkje zetten én loopt je hart over van liefde voor kinderen, dan ben je al een heel eind op weg naar een carrière als pedagogisch medewerker. Maar, desondanks heb je natuurlijk nog wel een diploma nodig voor je echt aan de slag kunt. Er zijn verschillende MBO-opleidingen die je daarvoor kunt volgen. Wanneer je een vmbo- of mbo-diploma niveau 2 hebt, kun je je al aanmelden voor de opleiding, net als wanneer je een overgangsbewijs hebt van 3 naar 4 havo/vwo. De opleiding MBO pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 kan je bij veel verschillende onderwijsinstellingen in Nederland volgen.

Stap verder

Op MBO 4-niveau is er ook de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Tijdens deze opleiding leer je naast de algemene taken die bij het werk komen kijken nog meer over hoe je de ontwikkeling van kinderen stimuleert, hoe je oudergesprekken voert en leer je inschatten wat kinderen aan extra ondersteuning nodig hebben en hoe je ze daarin kan begeleiden.

HBO

Wil je nog een stap hogerop dan is de opleiding pedagogiek op HBO-niveau echt wat voor jou. Dan staan de kwesties rondom de opvoeding centraal. Je wordt tijdens deze opleiding klaargestoomd voor banen als beleidsmedewerker bij de gemeente, adviseur bij onderwijsinstellingen of als leidinggevende.

Grijp je kans!

Enthousiast geworden? Bij MIK Kinderopvang staan we te popelen om nieuwe talenten te verwelkomen. Bekijk hier onze vacatures. 

Terug naar overzicht