Home » Nieuws » Jouw peuter eet niet. Wat nu?

Jouw peuter eet niet. Wat nu?

Jouw peuter eet niet. Wat nu?

‘Help, mijn peuter eet niet!’ Geloof ons, jouw kind is echt niet de enige. Ongeveer de helft van de kinderen maakt wel eens een fase door dat het niet wil eten. Zelfs het eten dat er eerst smakelijk in ging, kan nu geweigerd worden. Borden die aan de kant worden geschoven, met een resolute ‘nee’ erachteraan; een ware eetstrijd kan zomaar losbarsten. Met onze tips is de oplossing nabij.

Als ouder voel je je al gauw machteloos, want je kind heeft toch voeding nodig om te groeien. Dat klopt als een bus. Toch kunnen we daar een kleine kanttekening bij plaatsen. Een kind heeft in het eerste levensjaar naar verhouding de meeste voedingsstoffen nodig. Dat is niet zo verwonderlijk als je je bedenkt dat het lichaamsgewicht in die periode verdrievoudigt. Daarna groeien kinderen minder hard. Je kind heeft logischerwijs dan ook minder voeding nodig dan in het eerste jaar.

Maar, desondanks zie je jouw kind natuurlijk veel liever smakelijk eten. Hoe? We helpen je op weg: 

#1 Feest in de keuken

Maak van eten een feestje! Presenteer het eten eens op een andere manier. Eten moet vooral leuk zijn voor je kind, dus een leuke presentatie past daar zeker bij. Als je jouw kind dan ook nog eens laat helpen in de keuken wordt de associatie met eten alleen maar beter. Een eitje afpellen, groente wassen; zelfs de allerkleinsten kunnen vaak al meer dan je denkt. Samen bezig zijn is niet alleen gezellig, maar je kind steekt er ook wat van op én gaat zo op een leuke manier met eten om.

#2 Het goede voorbeeld

Misschien heel logisch, maar een goed voorbeeld doet volgen. Wil je graag dat jouw kind de groente op eet, maar schuif je dit zelf ook aan de kant? Grote kans dat jouw dreumes dit ook laat staan. Braaf alles opeten dus. Knipogen

#3 Bij de tijd

Als het enigszins kan eet dan niet te laat. De meeste kinderen krijgen rond 5 uur/half 6 trek. Wanneer het dan te lang duurt voordat ze wat te eten krijgen worden ze hangerig en moe. Het zal je niet verbazen dat ze dan eerder in de nee-modus schieten dan wanneer je dit voor bent. Ben jij eerder thuis dan je partner? Eet dan alvast samen met je kind. Je kleine dreumes leert ervan om samen met volwassenen te eten. 

#4 Eten wat de pot schaft

En als laatste, ga vooral geen aparte maaltijden voor je kind koken. Kinderen, hoe jong ze ook zijn, zijn slim genoeg om bij de volgende keer de weiger-techniek toe te passen als er iets op tafel komt wat ze niet willen eten.

Aan tafel!

Terug naar overzicht