Home » Nieuws » MIK Flexpool: ‘Een goede leerschool’

MIK Flexpool: ‘Een goede leerschool’

MIK Flexpool: ‘Een goede leerschool’

Geen dag is hetzelfde. De ene keer lees je voor aan een groep peuters. De andere keer verschoon je een luier of dans je de sterren van de hemel samen met kinderen van de BSO. Dát is de afwisseling waar PM’ers van de MIK Flexpool dagelijks mee te maken hebben. Maar niet alleen die afwisseling maakt het werken zo leuk. De Flexpool levert nog veel meer voordelen op. Lees maar mee!

De MIK Flexpool bestaat uit 160 onmisbare personeelsleden die bij kortdurend verzuim of verlof inzetbaar zijn op de verschillende MIK-locaties. Daniëlle is binnen MIK verantwoordelijk voor de Flexpool. “De medewerkers uit de Flexpool hebben wisselende achtergronden. Van iemand met een CIOS achtergrond tot een meer creatieve achtergrond in het onderwijs, PM’ers, BBL’ers of vakantiekrachten. Sommige medewerkers uit de Flexpool hoeven niet te werken, maar vinden het juist wél heel leuk om het erbij te blijven doen, terwijl andere personeelsleden de Flexpool als een binnenkomer zien. De komende jaren willen we daarom nóg meer aan scholing, opleiding en begeleiding gaan doen. We gaan daarbij nog meer kijken wat medewerkers uit de Flexpool nodig hebben, want ze zijn echt onmisbaar binnen onze organisatie. Zeker omdat ze zo flexibel inzetbaar zijn”, legt Daniëlle uit.

Talentenpool

Die flexibiliteit vergt ook wel wat van de medewerkers, zo weet Daniëlle: “Het kan best voorkomen dat ze op één dag op meerdere locaties aan het werk gaan. Elke locatie is weer anders. Je moet steeds weer alles uitvinden, ondanks dat de basis overal hetzelfde is. Dat vergt veel aanpassingsvermogen. Flexpool-medewerkers zijn echt de pareltjes binnen de organisatie, naast onze vaste krachten. We willen de Flexpool ook steeds meer gaan benutten als talentenpool”, legt Daniëlle uit. “Medewerkers van de Flexpool kunnen namelijk heel veel leren. Vooral ook over zichzelf. Wat vind je fijn? Wat zijn je kwaliteiten? Je daagt jezelf echt op een andere manier uit. Daarom denk ik dat het voor onze vaste PM’ers goed is om één of twee keer per jaar op een andere locatie mee te draaien. Je kunt echt ontdekken wat bij je past; welke locatie of wat voor groep spreekt je aan. Daarnaast leer je veel mensen kennen.”

Leerzaam en afwisselend

Dat de Flexpool leerzaam is én voor de nodige afwisseling zorgt kan ook Babette beamen. Zij werkt nu bijna twee jaar binnen de Flexpool van MIK en gaat nog steeds elke dag met veel plezier naar haar werk. “Ik zat werkloos thuis toen ik door een recruiter van MIK werd gebeld met de vraag of ik op gesprek wilde komen. Dat heb ik gedaan en niet lang daarna kon ik al beginnen.”

Boost voor persoonlijke ontwikkeling

Van die stap heeft Babette geen spijt. “Ik vind het echt superleuk om te doen. Ook omdat het heel leerzaam is. Samen met collega’s zorgen we ervoor dat de kinderen het fijn hebben en zich veilig voelen. Dat maakt het heel levendig, want elke dag gebeurt er weer wat anders. Dat komt ook doordat je op verschillende locaties werkt. Dat vind ik echt een voordeel. Je kunt zo locaties met elkaar vergelijken. Overal is de sfeer weer anders en op elke locatie gaat het er toch net even wat anders aan toe. Ik hou van die afwisseling. Het voegt daarnaast ook echt wat toe aan mijn persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Babette enthousiast. “Je leert wat je het leukste vindt. Welke locatie bij je past en met welke medewerkers je het liefste werkt.”

De voordelen van de Flexpool

Maar dat is niet alles. “Wat ik ook echt een voordeel vind is dat er veel afwisseling is in de leeftijd van de kinderen waar je mee werkt. De ene keer help ik bij een groep baby’s, een andere keer ben ik op een peuterspeelzaal of BSO aan het werk. Je moet je werk toch telkens aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. Het is heel leerzaam om te ontdekken hoe daar mee om te gaan. Daarnaast heb je als Flexpool-medewerker niet te veel neventaken. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de vaste medewerkers. . Die houden dossiers bij, begeleiden mentorkinderen, bedenken en werken thema’s uit en regelen dat alles op de locatie aanwezig is. Daarnaast hoeven Flexpool-medewerkers geen vergaderingen bij te wonen. Ook al heb je niet de eindverantwoordelijkheid voor de dagindeling of de activiteiten, je ondersteunt je collega's natuurlijk wel om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen. Het betekent ook wel dat je flexibel moet zijn.”

Goede leerschool

Ondanks dat Babette het heel erg naar haar zin heeft als Flexpool-medewerker, hoopt ze in de toekomst een vaste locatie toegewezen te krijgen. “Ik ben op dit moment voor een aantal dagdelen aan 3 locaties gekoppeld. Zo werk ik langere tijd op deze locaties bijvoorbeeld ter vervanging van zwangerschapsverlof. Daardoor leer ik de kinderen, ouders en collega's veel beter kennen en zijn mijn verantwoordelijkheden ook wat groter. Daarnaast ervaar ik hoe het op een locatie eraan toe gaat. Voor de kinderen is het ook prettig om een vast gezicht te zien. Een vaste locatie wordt je niet toegewezen, daarvoor moet je solliciteren op een vacature. Uiteindelijk is dat wel mijn doel. Dan kun je ook meer een band opbouwen met de kinderen, ouders en medewerkers. Maar dat is pas voor later. Nu is het echt mijn doel zo veel mogelijk te leren en dan is dit echt een goede leerschool, want ik leer nog elke dag.”

Waardering

En die vaste baan? Die ziet ze het liefst binnen MIK ontstaan. “MIK is als werkgever heel attent. In de coronaperiode heb ik bijvoorbeeld in de noodopvang gewerkt. Toen kreeg ik een kaartje om mij te bedanken voor mijn inzet. Maar ook op andere momenten zijn ze heel attent. Dat was ik helemaal niet gewend. Je merkt dat je inzet wordt gewaardeerd en dat er ook rekening wordt gehouden met je eigen wensen, al lukt dat natuurlijk niet altijd. Je kunt wel aangeven op welke dagen je wilt werken. Deze dagen moet je dan natuurlijk wel vrij houden om ook ingezet te kunnen worden. Daarnaast kun je je voorkeur aangeven voor een locatie of doorgeven op welke locatie je liever niet werkt. Echt super fijn!”, besluit Babette haar verhaal.

Enthousiast geworden over de MIK Flexpool? We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk hier de vacature en laat je gegevens achter!

Terug naar overzicht