Home » Nieuws » Thuiswerken en kinderen: lees de tips!

Thuiswerken en kinderen: lees de tips!

Thuiswerken en kinderen: lees de tips!

Het onvermijdelijke is gebeurd: Nederland heeft flink wat maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Inwoners worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en scholen en kinderopvang sluiten (deels) hun deuren. Daar zit je dan, achter je computer met kinderen om je heen die klaar zijn voor actie. Een lastige combinatie, want je kan jezelf nu eenmaal niet in tweeën splitsen. Maar ook nu zijn we er voor je, want met onze tips gaan we jou de komende weken helpen. Hoe? Je leest het hier.

#1 Pas je werkschema aan
Zit je nog in de luiers? Daarmee bedoelen we jou natuurlijk niet, maar je kleintje wel. KnipogenDan zijn er vast genoeg momenten dat je kindje even rustig slaapt. Probeer jouw werkschema aan te passen aan zijn of haar ritme. Slaapt het ’s middags of ligt het ’s avonds lekker op bed? Hup achter de computer. Maar ook voor de fase tussen baby en peuter zijn er genoeg leuke activiteiten te bedenken om ze even te vermaken zodat jij rustig wat kan werken. Maak daarvoor verschillende hoekjes in huis, bijvoorbeeld een vormenstoof voor de fijne motoriek en concentratie, een poppenhuisje of een hoekje met spulletjes om te verzamelen. Maar ook hoekjes waar de fantastie geprikkeld worden en er later een rollenspel kan worden gedaan of hoekjes om te bouwen en te stapelen zijn gegarandeerd een succes. 

#2 Afspraken maken
Zijn je kinderen al wat ouder? Maak duidelijke afspraken over wanneer je aan het werk bent en liever niet gestoord wilt worden. Heb je een thuiskantoor? Klap dan daar je laptop open en sluit de deur. Zo zullen ze zich sneller aan de gemaakte afspraken houden dan wanneer je aan de keukentafel zit en de LEGO of de Barbies je om de oren vliegen. Benut daarnaast jouw pauzes goed en ga lekker samen met je kinderen wat leuks doen. Dat is natuurlijk ook het voordeel van thuiswerken. Je hebt tussendoor toch net even wat meer tijd voor je kind(eren).

#3 Shifts
Natuurlijk ben je niet de enige waarvoor het in deze periode enorm schipperen is. Misschien is jouw partner ook wel thuis aan het werk. Overleg dan samen goed wie wanneer werkt en wie er voor de kinderen zorgt. Dat betekent ook dat je misschien ’s avonds en in het weekend nog aan het werk bent om toch je uren te maken. Maak het bespreekbaar, zodat jullie beide weten waar jullie aan toe zijn.

#4 Wees lief voor jezelf!
Maar ondanks alls tips begrijpen we maar al te goed dat je werkdag met kinderen vaak toch net weer anders verloopt dat je van tevoren dacht. Heb dus niet al te hoge verwachtingen en stel een realistisch plan op. Maak het daarnaast bespreekbaar met je werkgever als het niet lukt om je uren te maken. Blijven communiceren is belangrjk en waarschijnlijk is er alle begrip voor je op je werk. Maar nog belangrijker; is je to-do-lijstje aan het eind van de dag alsnog niet zo leeg als gehoopt? Laat het vooral gebeuren en wees een beetje lief voor jezelf. Zeker in deze spannende tijden. 

Terug naar overzicht