Voorlezen kun je leren: onze tips
24 september 2020
Samen dingen ondernemen met je kindje is het leukste wat er is! Samen voorlezen is daar een heel goed voorbeeld van. En wist je dat voorlezen niet alleen leuk is, maar ook nog eens goed is voor de taalontwikkeling van je kleintje? Geen wonder dat we bij MIK regelmatig de boeken openslaan en verhalen vertellen. Voorlezen wordt extra leuk als je jouw kindje helemaal weet te boeien, maar hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips!
#1 De eerste indruk
Helemaal in de stemming komen, dat begint al bij de voor- en achterkant van het boek. Bespreek samen wat je op de kaft ziet, wat is de titel en vraag je kind eens waar hij of zij denkt dat het boek over gaat.
#2 Gebruik je fantasie
Een boek voorlezen is één, maar een verhaal zo beeldend maken dat je kindje er helemaal in opgaat, dat is een heel ander verhaal. Gebruik je stem en zet die in voor alle verschillende karakters die in het boek voorkomen. Wedden dat jouw kindje aan je lippen hangt?
#3 Samenspel
Stel tussendoor ook eens wat vragen aan je kind. Hoe denkt hij of zij dat het verhaal verder gaat? Wat zal de beer nu gaan doen? Of wat gaat het konijntje tegen zijn mama zeggen? Als je kind vragen heeft, laat hem of haar deze gerust stellen. Voorlezen wordt zo echt een gezamenlijke bezigheid.
#4 Favoriet leesvoer
Ongetwijfeld dat je kind een boek helemaal het einde vindt. Ook al wil hij of zij daar continu uit voorgelezen worden, dat is geen probleem. Sterker nog, door de herhaling gaat je kindje verbanden leggen en alvast in het voren denken over hoe het verhaal ook alweer afliep. Voor jezelf is het misschien wat saai, maar voor je kindje is het dus eigenlijk heel goed.
#5 The end
Heb je de laatste punt gelezen? Vraag je kind eens wat hij of zij van het boek vond. Wat was echt superleuk en wat vond hij minder?
En dan nu? Lekker samen de boeken induiken