Home » Nieuws » Zo leert jouw kind wél zijn handjes wassen

Zo leert jouw kind wél zijn handjes wassen

Zo leert jouw kind wél zijn handjes wassen

“Ik heb echt mijn handen wel gewassen hoor” of “Mijn handen zijn niet vies”. Elk kind probeert met zo’n smoesje wel eens onder het handen wassen uit te komen. Normaal is een goede hygiëne al een punt van aandacht, maar in deze tijden waarin het coronavirus om zich heen grijpt is het extra belangrijk. Handen wassen hoort daar natuurlijk bij. Maar, hoe overtuig je jouw kind(eren) om hun handen van een goede schrobbeurt te voorzien? Je leest het hier.

20 seconden
Tussen handen wassen en effectief handen wassen zit zeker verschil. De twintig seconden-regel is dan ook niet voor niets in het leven geroepen. Pas met een wasbeurt van 20 seconden zijn je handen echt goed schoon en zijn de meeste bacteriën weggespoeld. Nu is het vaak al een hele strijd om je kind überhaupt te laten handen wassen, laat staan twintig seconden. Dat probleem is gauw opgelost met het Handen Was-lied waarbij het refrein, je raadt het al, precies twintig seconden duurt. Zo wordt handen wassen echt een feest.

Maak het leuk!
Al die leuke zeepverpakkingen speciaal voor kinderen zijn er natuurlijk niet voor niets. Maak het handen wassen ook echt leuk door deze op de wastafel te zetten. Zo maak je het wassen van de handjes uitnodigend. Maar... je hoeft natuurlijk niet te hamsteren. Knipogen

Herhalen, herhalen
We hoeven je het vast niet te vertellen dat zelf het goede voorbeeld geven helpt om jouw kind net even wat vaker richting de wastafel te krijgen. Net als het creëren van een routine. Komt je kind van het toilet? Dan moet het een gewoonte worden dat hij of zij de handjes gaat wassen. Net zoals voor het eten en het slapen gaan.

Zelluf doen
Zelluf doen… je kindje komt op een gegeven moment in de leeftijd dat ze alles zelf willen doen en ontdekken. Net als bij heel veel andere bezigheden is het belangrijk dat ze het goed wassen van de handen onder de knie krijgen. Leg ze uit hoe dat precies werkt en waarom het zo belangrijk is dat ze hun handen van een goede schrobbeurt voorzien. Om het echt zelf te kunnen doen, is een trapje bij de wastafel wel net zo handig. Kan jouw kindje het nog niet zelf? Pak dan een zacht washandje met milde zeep en maak er een gezellig ritueel van.

Terug naar overzicht