Home » Samenwerken » Samenwerken met ouders

Ouders & MIK

Ouderbetrokkenheid is erg belangrijk

Ouders en verzorgers zijn belangrijk voor ons. U kent uw kind immers als geen ander. Samen zorgen wij voor de ontwikkeling van uw kind. We wisselen daarom graag (regelmatig) informatie met u uit. Dan zijn wij op de hoogte van uw opvoedideeën en kunnen we inspelen op de behoeften van uw kind. Wat eet het graag, hoe slaapt het, waar wordt het blij of verdrietig van? Heeft uw kind een knuffel of iets van thuis waarbij het zich veilig voelt? Welke activiteiten doet uw kind graag, misschien thuis samen met u?

Andersom informeren wij u ook graag over de wijze waarop uw kind zich bij ons ontwikkelt. Komt het overeen met thuis of zijn er verschillen? Als er verschillen zijn, dan kunnen we in gesprek gaan en kijken wat het beste is voor de ontwikkeling uw kind.

Het is belangrijk dat uw kind met plezier naar de kinderopvang komt. En dat u uw kind met een gerust hart bij ons achterlaat. Door zoveel mogelijk de situatie thuis en op de opvang op elkaar af te stemmen, voelt uw kind zich veilig en kan het zich beter ontplooien. Het heeft vertrouwen in ons. Wij proberen dan ook dagelijks met u contact te hebben en af te stemmen. Tijdens het breng- en haalmoment, via het Ouderportaal, een 1-op-1 gesprek, ouderavonden of activiteiten samen met u en uw kind. Heeft u vragen over de opvoeding, over de ontwikkeling of gaat het even niet zo lekker met uw kind? Wij gaan graag in gesprek met u en denken met u mee.

Wilt u meedenken en praten over de kwaliteit van de kinderopvang? MIK en Spelenderwijs hebben voor elke locatie een oudercommissie (OC) ingesteld. Afgevaardigden uit deze commissies nemen plaats in de centrale oudercommissie (COC).

Dat roept misschien vragen op: u vraagt, wij antwoorden :)

Q&A 

Wat is de kracht van de oudercommissie?

Een oudercommissie is het medezeggenschapsorgaan in de kinderdagopvang, dat bestaat uit ouders die klant zijn van een locatie van MIK en/of Spelenderwijs (peuteropvang, kinderdagopvang en/of buitenschoolse opvang). De oudercommissie adviseert de leidinggevende van de locatie over verschillende zaken, waaronder pedagogisch beleid en kwaliteit. Daarnaast is de oudercommissie ook een verbindende schakel tussen de locatie en zijn klanten/ouders. Dit sluit dan ook naadloos aan op onze visie om de ‘Kanskracht’ te vergroten voor de samenleving van vandaag en morgen. Wij gaan samen actief op zoek naar de verbindingen binnen de wijk. We bewaken de kwaliteit en zorgen ervoor dat de kinderen met veel plezier naar de kinderopvang kunnen blijven gaan. Samen laten we kinderen groeien en bloeien binnen hun eigen kunnen. 

Wat doet de OC?

Als OC lid behartigt u de belangen van de kinderen en vertegenwoordigt u de ouders die de locatie bezoeken. Ongeveer vier keer per jaar komt de OC samen om mee te denken of te adviseren over de kinderopvang. Onderwerpen zoals veiligheid, hygiëne, gezondheid, het pedagogisch beleid worden dan o.a. besproken. Daarnaast is het een informatiebron voor de locatiemanagers van de locatie. Onze oudercommissies zijn ook creatief. Ze organiseren samen ook geweldige activiteiten voor de kinderen en ouders. Lid zijn van de oudercommissie is meer dan alleen vergaderen.

Wat levert de OC u op?

Door lid te worden van de OC:

  • Heeft u invloed op ons beleid;
  • Werkt u mee aan de kwaliteit van de opvang;
  • En doet u contacten op met andere ouders.

Wat is de Centrale Oudercommissie (COC)?

Voor inspraak van ouders op centraal beleid is er een COC opgericht. De lokale OC’s bij MIK en Spelenderwijs hebben hun adviesrecht over het beleid op centraal niveau overdragen aan de deze overkoepelende commissie. De COC overlegt zes keer per jaar met de regiomanager kinderopvang. In een jaarplanning zijn de bespreekpunten opgenomen. De agenda en de notulen van de COC worden met de voorzitters van de lokale OC’s gedeeld. Leden van de lokale OC’s  kunnen deelnemen aan de vergaderingen van de COC. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden en ontvangen dan de vergaderstukken.

Kan ik deelnemen aan de OC?

Elke ouder die een kind op de kinderopvang, peuteropvang of buitenschoolse opvang heeft, kan in de OC van de betreffende locatie plaatsnemen. In de OC zitten vanwege de onafhankelijkheid alleen ouders, geen (pedagogisch) medewerkers, locatiemanagers of andere medewerkers. Het aantal ouders dat deel uitmaakt van de OC is vastgelegd in het reglement lokale OC’s. 

Hoe kan ik mij aanmelden? 

Voor aanmelden en/of meer informatie over de lokale OC: neem dan contact op met de locatiemanager. 
Voor aanmelden en/of meer informatie over de COC, stuur een mailtje naar cocmikspelenderwijs@gmail.com.